Så får du jobb efter studierna

jobb efter studiernaAtt studera för att skaffa sig kunskaper inför arbetslivet är alltid en bra idé, tyvärr innebär det inte automatiskt att man kommer att få ett arbete när studietiden är förbi och man tagit sin examen. Det finns dock en hel del saker man kan göra för att få ett arbete direkt efter studierna. För det första bör man vara medveten om, och acceptera, att man kanske inte kan få det perfekta jobbet från början. Alla måste arbeta sig upp inom arbetslivet och din situation är inte annorlunda än någon annans. Det gäller alltså att ta emot de jobberbjudanden som man får även om det innebär att det är det absoluta drömjobbet. Man får helt enkelt inte ha alltför höga förväntningar.

Hur man fixar jobb kan man läsa mer om här. Det finns massor av bra tips och trix för hur man förbättrar sina chanser att få ett jobb direkt efter att man blivit klar med sina studier. Detta är något som alla arbetslösa som önskar sig att få ett jobb kan ta del av och ha nytta av.

Välj rätt yrken

När man bestämmer sig för att studera så skall man naturligtvis välja något som man tycker är intressant, roligt och som man brinner för. Men det kan också vara en god idé att undersöka hur det ser ut på arbetsmarknaden. Kommer du att ha någon nytta av de kunskaper som du håller på att förvärva. Finns det någon efterfrågan av den yrkeskategori som du kommer tillhöra. Ser förutsättningarna dåliga ut bör man kanske välja en annan väg där man har större chanser att få ett jobb.

Ett bra sätt att försäkra sig om man kommer ha ett jobb som väntar på en kan det vara smart att välja ett så kallat bristyrke- alltså ett yrke där det råder brist på arbetskraft. Finns det många lediga positioner så ökar naturligtvis chanserna att få ett jobb- det säger sig själv.

Uppskatta erfarenheten

En annan viktig sak att tänka på är att som en nyutexaminerad student har man ingen arbetslivserfarenhet. Detta är något som är otroligt viktigt och därför skall man komma ihåg att alla arbeten ger en nyttig erfarenhet, även om det inte är drömjobbet, som kommer att komma en till nytta i framtiden. Därför kan det vara bra att ta ett arbete som inte är exakt det man vill ha eller som erbjuder en lägre lön till att börja med. Det duger helt enkelt inte att vara alltför kräsen.

Dessutom kan det vara smart att vara lite kreativ när man gör sin jobbansökan. Det gäller att sticka ut ur mängden och se till att just din ansökan uppmärksammas. Försök därför göra något annorlunda som leder till att någon faktiskt tar sig tiden att läsa Cv:t ordentligt. Ett välskrivet personligt brev som visar på din personlighet är också viktigt precis som ett CV som är lätt att läsa och överblicka. Var personlig men håll dig kort annars riskerar man att rekryteraren inte orkar läsa klart ansökan utan går vidare till en annan.