Hitta den rätta studiemiljön

hitta den rätta studiemiljönSom student är en hel massa saker viktiga. Allt från att välja rätt kurser, vara social i studentlivet, till att få sin ekonomi att gå ihop. En av de mest grundläggande och samtidigt svåraste sakerna är att lära sig allt man förväntas lära sig.

Minnestekniker

Det finns en del trick och tekniker man kan använda sig av för att lättare komma ihåg saker. Att koppla ihop ett fakta med en bild eller med en kändis är ett trick, ett annat är att göra ramsor av begynnelsebokstäverna eller -stavelserna i det man behöver komma ihåg.

Man kan skapa minnesspel för att få in saker i huvudet och repetera på ett (hyfsat) roligt sätt. Antingen kan man skapa sina egna minnesspel tex som memory av lappar, eller så kan man använda någon av de appar som finns nu.

Vilka trick som passar en handlar väl dels om vad det är man behöver lära sig, och dels hur man fungerar som person. Vill du få fler råd om hur du förbättrar minnet kan du kolla på hur.se.

Studiemiljöns betydelse

Studiemiljön har också betydelse om man ska klara att lära sig saker. Att sitta hemma kan vara ett dåligt alternativ, där finns så många saker som påminner en om annat och kan bli distraktioner. Soffan är skön att sjunka ihop i, och disken är inte rolig att ta hand om, men om man ser den hela tiden kanske den är svår att koppla bort.

På bibliotek och skolor brukar det finnas lässalar eller andra platser där man kan sitta och plugga. Vissa av dem är helt tysta, så att det inte finns någon risk att man distraheras av egna eller andras samtal.

Är helt tysta salar inte rätt grej för en  (man kan bli rätt nervös av att inte ens kunna flytta på en stol utan att det känns som att man stör) så ska man åtminstone tänka på att stänga av ljudet på mobilen. Om det är möjligt är det bra att lägga undan den eller stänga av den helt. Att hela tiden bli avbruten är det man minst behöver när man ska lära sig något.